Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı? Ek Gıda Döneminde Bebeklere Yedirilmemesi Gereken Besinler
Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı? Ek Gıda Döneminde Bebeklere Yedirilmemesi Gereken Besinler
Sevgili anneler, bebeğinizin ilk 6 aylık anne sütü ile beslenme döneminden sonra, ek gıdaya geçmesi gereklidir. Anne sütünden ek gıdaya geçiş aşaması bazı bebeklerde zorlayıcı bir süreç olabiliyor. Aynı zamanda bu dönemde bebeğinize yedirmekten kaçınmanız gereken bazı besinler de var. İşte bebeğinize ek gıda döneminde yedirmemeniz gereken yiyecekler.
Ek Gıda Döneminde Hangi Yiyecekler Sakıncalıdır?
Bal
Uzmanlar, 12 aylıktan küçük bebeklerin bal tüketmesini önermemektedirler. Bal, özellikle de bebeklerde çeşitli sorunlar yol açan bağırsak bakterilerini içerme ihtimaline sahiptir. Bebeğinizin yaşamın ilk yılında bağırsak florası hala gelişmektedir ve bu durum, bakterinin ilerleyişine engel olamaz.
Rafine Şeker
Rafine veya esmer şeker yüksek kalorili, düşük besleyici bir besindir ve aşırı tüketim bir dizi hastalığa yol açabilir. Aşırı şeker alımı kandaki insülin konsantrasyonunu artırmanın yanı sıra adrenalin miktarını da artırarak tahrişe, anksiyeteye, heyecana ve konsantrasyon güçlüğüne neden olur.
Şekerin sadece tatlılarda ve şekerlemelerde değil, aynı zamanda çikolatada, bazı yoğurt türlerinde, meyve sularında ve içeceklerde de bulunduğuna dikkat etmek önemlidir. Ek olarak, normal şeker ve tatlı alımının neden olduğu sık görülen hastalıklar diş çürükleri ve diş etlerinin iltihaplanmasıdır.
Fabrikasyon Sütler
Fabrikasyon süt, sindirimi zor olan ve bebeğinizin bağırsak mukozasına saldırmaya meyilli olan; alerjiye, kan kaybına ve anemiye neden olabilen kompleks proteinlere ek olarak, aşırı miktarda protein içerir. 6 ila 12 aylık bebeğin yüksek miktarda demir ihtiyacı vardır ve normal süt, bu mineralden düşük bir konsantrasyon içerir. Ek olarak, normal sütteki sodyum miktarı önerilenden daha yüksektir ve bu da bebeğinizin böbreklerine aşırı yükleyebilir.
Yağlı Tohumlar
Yağlı tohum grubuna fındık, kestane, badem, yer fıstığı dahildir. Geleneksel olarak, alerjiye neden olma riski daha yüksek olan gıdalardır. Size bir fikir vermek gerekirse, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki fıstık alerjisi çocuklarda son 11 yılda üç katına çıktı. Alerjik reaksiyonlara neden olabilecek potansiyel olarak alerjenik bir gıdanın olasılığı, alerjik ebeveynlerin varlığıyla ve yeni bir yiyeceğin erken veya geç verilmesiyle artar. Bu nedenle bu türdeki gıdalardan kaçınmanız tavsiye edilir.
Etiketler: ek gıda, bebeklerde ek gıda, bebek ek gıdaları, ilkim bebe
Aralık 12, 2021
Listeye dön