Bebeğin Hareketleri Anne Karnında Ne Zaman Hissedilir?
Sevgili anneler; bebeğiniz, hamileliğin 8. haftasında rahim içinde hareket etmeye başlar, ancak hareketleri göze batmaz ve bunu hissedebilmeniz için hala çok küçüktür. Fetal aktiviteyi olabildiğince erken tespit etmek yalnızca ultrason yoluyla mümkündür.
Bu nedenle, çoğu gebelikte, ilk fetal hareketler, ancak bebeğin yeterince büyük olduğu 18. gebelik haftasından sonra anne tarafından etkili bir şekilde algılanabilir. Anne zayıfsa ve başka hamilelikler geçirdiyse, 16. hafta civarında bebeğin biraz daha erken hareket ettiğini hissetmeye başlayabilir.
Öte yandan annede çok fazla karın yağı varsa, ilk hamilelikse veya plasenta rahmin ön kısmına yerleştirilmişse bebeğin ilk "tekmeleri" ancak 22. haftadan sonra ortaya çıkabilir.
Bebeğinizin Hareket Ettiğini Hissetmemek Ne Kadar Normaldir?
İlk hamilelikte, ilk hareketleri yalnızca 24 hafta civarında fark etmeniz mümkündür. Bu özellikle hamile kadın aşırı kilolu ise yaygındır. Hamile kadının birçok kez bebeğin hareket ettiğini hissettiğini, ancak hareketlerini bağırsak gazlarıyla karıştırdığını vurgulamak da önemlidir. Hamileliğin 24. haftasına kadar, doğum öncesi muayenelerde fetal ultrason dahil her şey normalse, bebek hareket etmiyorsa endişelenmenize gerek yok.
Bebeğinizin Günde Kaç Kez Hareket Etmesi Normaldir?
Bebeğiniz her zaman hareket etmez, ancak gün boyunca birkaç kez hareket ettiğini hissetmek normaldir. Saymaya devam etmeniz için normal kabul edilen belirli bir hareket sayısı yoktur. Her bebeğin kendine has özellikleri vardır. Bu nedenle, hamilelik sırasında bebeğinizin bireysel hareket modelini tanımanız gerekir. Düzende keskin bir azalma veya uzun süreli değişiklik bir soruna işaret edebilir.
Hareketlerin sayısı 32. gebelik haftasına kadar artma eğilimindedir ve daha sonra doğuma yakın olana kadar aşağı yukarı stabil hale gelir. Bebek uyuduğunda hareketler durma eğilimindedir, bu genellikle 20 ila 40 dakika sürer. Bebeğin kestirmesi nadiren 90 dakikadan fazla sürer.
Bebek geceleri özellikle sabah 9 ile sabah 2 arasında daha aktif olma eğilimindedir. Bebek uyanıkken saatte yaklaşık 30 kez hareket eder, ancak tüm hareketleri fark edilmez. İkinci ve üçüncü trimesterde ultrason çalışmaları, bebeklerin gövde fleksiyonları, hıçkırıklar, vücut rotasyonları, gerilmeler, uzuv hareketleri, emme hareketleri, dil çıkıntısı, baş hareketleri, ellerin açılıp kapanması gibi geniş bir hareket yelpazesine sahip olduğunu göstermiştir.
Etiketler: bebek hareketleri, anne karnında bebek hareketleri, anne karnı hareketleri, ilkim bebe
Aralık 12, 2021
Listeye dön