Bebekler Yürümeye Başladığında Yapılması Gerekenler
Bebeğiniz yürümeye başladığında, bu yeni aşamada onun edinmesi gereken birçok beceri vardır. Aynı zamanda ebeveynlere de çok iş düşer. Bu dönemde bebeğinizin; başını dik konumda tutarak, oturarak, farklı yönlerde yuvarlanarak ve ayakta durarak kazandığı tüm güç, tek başına, yani yardım almadan yürüyebilme yeteneğini geliştirmek için çok önemlidir.
Bebeğiniz Yürümeye Başladıysa Bu İpuçlarına Göz Atın
İlk adımları atmak için denge, koordinasyon ve güvene ihtiyaç vardır. Bu beceriler belirli bir yaşta ortaya çıkmaya başlar, ancak pekiştirilmesi aylar alır. Amerikan Pediatri Akademisi, çoğu bebeğin yaklaşık 9 ila 10 aylıkken yürümeye başladığını, ancak genellikle 15 ila 18 ay arasında bu yeteneğe hakim olduğunu tahmin ediyor. Bu nedenle, çocuğunuzun yardım almadan yürümesinin birkaç ay sürmesi normaldir.
Bebeğinizin yürümeye başlamak üzere olup olmadığını görmek için izleyebileceğiniz farklı göstergeler vardır. Bazıları yuvarlanıyor, yengeç gibi yürüyor, emekliyor, ellerinizi kullanarak merdiven çıkıyor vb. Bu davranışları fark ettiğinizde, çocuğunuzun kaslarını ve koordinasyonunu daha da güçlendirmek için bazı aktiviteler yapmayı deneyin.
Bebeğinizi aşağıdakileri uygulamaya teşvik edin:
-
Mobilyaların üzerinde yürümesi veya elleriyle tutunması;
-
Oturması ve daha sonra ayakta durmaya çalışması,
-
Ayakta, dik konumda sizin yardımınızla durması,
-
Evde merdiven varsa, merdivenleri tırmandırmaya teşvik,
-
Bir şeylere tırmanması yönünde destek,
-
Zıplatmak.
Bebeğiniz bu etkinlikleri uygularken veya ilk adımlarını atarken, onu çıplak ayakla bırakabilirsiniz. Bu, farklı yüzeylerde yürürken kaymasını önleyecektir. Eğer bu uygulamaları ev dışında yapacaksanız, uygun büyüklükte rahat ayakkabılar giydirmenizi tavsiye ederiz.
Bebeğiniz tek başına yürümeye başladığında sandığınızdan çok daha hızlı hareket edeceğini de unutmamak önemlidir. Bu nedenle, aşağıdaki güvenlik önlemlerini dikkate almak gerekir:
-
Keskin köşeli masaları düzenleyin;
-
Kolayca düşebilecek mobilya ve nesneleri saklayın;
-
Küçük çocuğunuzun takılabileceği kabloları çıkarın veya yayın;
-
Kısıtlı alanlara veya merdivenlere dikkat edin.
Bu şekilde, bebeğiniz, siz düşme endişesi duymadan pratik yapabilecektir. Bu süreçte bu çok normal olacak. Başarısız olabilir, ancak kalkıp denemeye devam etmeyi öğrenecektir. Yavaş yavaş, onun mobilyaları düşürdüğünü ve destek olmadan ilk adımları atmaya başladığını göreceksiniz.
Etiketler: bebekler ne zaman yürür, bebeklerin yürümesi, bebek yürümesi için neler yapılmalı, ilkim bebe
Aralık 12, 2021
Listeye dön